Barion Pixel
Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információk.

Szupinált technológia leírása

A Supinált technológia

A supinált kialakítású gyerekcipő

A Szamos Kft. vezetése 2006-ban úgy határozott, hogy a gyermek lábbeli kategórián belül egy olyan lábbeli típus gyártását is elindítja, amely jobban hozzájárul az egészséges gyermekláb fejlődéséhez, illetve a gyermekláb egészségének megőrzéséhez. Jelenleg a Szamos Kft. gyermekcipő gyártásának jelentős részét képezik a supinált kialakítású termékek.

Ez a termék olyan speciális belső formával és konstrukcióval kialakított lábbeli, amely megfelelő, akkreditált vizsgálólaboratórium által vizsgált és rendszeresen ellenőrzött anyagok felhasználásával készül, és így alkalmas a fejlődő gyermeklábak saroktengely deformációjának korrekciós kezelésére.

Tudnivalók a gyermeklábról

Még egy kisgyermek apró lábában is 28 csont, 107 ínszalag és 19 izom található! Ez a természeti-mechanikai csoda életünk során három vagy négy alkalommal körbevisz a föld körül (egy átlagos ember élete során kb. ekkora utat tesz meg gyalogosan). Szinte hihetetlen, hogy a gyerek lába, annak ellenére, hogy csak kb. 15 éves korunkra fejlődik ki teljesen, milyen erőhatásokat képes elviselni: egy-egy ugráskor, futáskor testtömegük többszörösének megfelelő erő éri. A lábfejnek nem csak erősnek, hanem különösen hajlékonynak is kell lennie egyszerre. Az izmok, inak fejlődése és a csontok elrendeződése a talpra állás után indul meg igazán, a fejlődés szabadságának biztosítása pedig kiemelkedő fontosságú. A megfelelően kialakított gyerekcipő pedig pontosan ezt a szabadságot biztosítja, mindemellett megvéd a kóros elváltozások kialakulásától.

 

Fontos megjegyezni, hogy az újszülöttek 98%-ának a lába teljesen egészséges! A későbbi elváltozások, mint a bokasüllyedés, a dongatalp, a lúdtalp, mind a nem megfelelő lábbelik és/vagy az izmok gyengesége miatt alakulnak ki. Ugyanakkor, mivel a „mászós időszak" (8-12 hónapos kor) alatt, amikor is a gyermek mozgását főleg négykézláb végzi, bokái főleg befelé fordult helyzetben vannak. Ezért van az, hogy az épp csak talpra állt apróságok térde jellegzetesen kifelé áll, lábuk „O" alakot formál. Ez a rendellenes tartás idővel átmegy az ellenkezőjébe, a térdek közelebb kerülnek egymáshoz, végül pedig a gyermek 6 éves korára teljesen kiegyenesedik.

Az egészséges fejlődéshez ajánlott a minél több mezítláb járás, természetesen csak akkor, ha a körülmények engedik. Ugyanis ez fejleszti a lábizmokat, és így segít az egészséges tartás kialakulásában. Az izmok erősítése lehetséges még néhány egyszerű játékkal is:

Egyetemi kutatók a különböző, döntött cipők a térdre és a bokára kifejtett hatását figyelték meg és értékelték kutatásaik során. A térdizületek nem ütés eredetű sérülései ugyanis leggyakrabban ívek hirtelen levágásánál vagy megállásnál következnek be a különböző sportokban, és az ezek kialakulásának esélyét vizsgálták a különböző cipőkkel.

A tesztek során az alanyok 16-18 km/h óra sebességgel futottak egyenesen majd váltottak hirtelen irányt 45°-os szögben vagy álltak meg. Ezalatt 3 dimenziós kinematikus adatokat vettek fel, valamint mérték a megállás/elfordulás helyén a földre gyakorolt nyomás mértékét. A tesztalanyok speciális cipőket viseltek: egy természetes sima talpút, valamint egy 8°-ban befelé döntött (pronált) valamint egy úgyszintén 8°-al kifelé döntött (supinált) lábbelit.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a pronált cipő megváltoztatja a láb biomechanikáját, növelve a boka kifordulását és terhelését, ugyanakkor jelentősen csökkenti a térdet érő hatásokat (a kutatás célja a térdszalagok sérüléseinek vizsgálata volt). A supinált cipő ugyanakkor nem okozott jelentősebb eltéréséket a viszonyítású alapul szolgáló sima talpú verzióhoz képest. Ugyanakkor egyedül a supinált talpú cipő csökkentette a bokát és a térd csontjait érő terhelést és kifordulását, viszont az ínszalagokat érő hatásokat növelte.

Szempontok a supinált kialakítású gyermek lábbelik esetében. A cipő célja általános követelmények betartása. Ez a termék speciális belső formával és konstrukcióval kialakított cipő. Természetes bőranyagokból és bőrhelyettesítők felhasználásával sorozatgyártással, egymást követő nagyságszámban és egy bőségmérettel készült. A termék alkalmas fejlődő gyermeklábak saroktengely deformációjának korrekciós kezelésére.

Indikáció

A gyermekláb sarokrészének kis és erős „valgus" állása ellensúlyozására, a boka tengelyének sarok-ékkel történő korrigálásával. A hosszanti lábboltozati inak és izomzata erősítésére. A gyermekláb „varus" állása ellensúlyozására, utókezelésére és a kezelések eredményességének meghatározására szolgáló lábbeli. Valgus állású sarok és enyhe lúdtalp korrigálására Valgus állású sarok és a térd kisebb valgus állása esetén („X" láb). Alkalmazható, amikor a sarok valgus állása észlelhető, illetve a bokatengely kifelé fordulása 5°- nál nagyobb. A cipő takarja a gyermekláb külső és belső oldalát. Körülöleli és stabilizálja a lábtő csontokat. A konstrukció alkalmas a sarokrész belső boka alatti részének, a metatarzus fejének, valamint a külső oldalának megtámasztására. A cipő előrésze a lábtőhöz viszonyítva térben laterilális irányba kényszerül, szabad mozgást biztosít a lábujjaknak, ami egyben a kezelés (utókezelés) célja.

Az oldal tetejére
Árukereső.hu Árukereső.hu